https://www.rtvoost.nl/nieuws/2100462/voedselbank-almelo-luidt-de-noodklok-dit-is-waarom
“Er moet iets gebeuren.” Voorzitter Henny Ganseman van de Voedselbank Almelo is er stellig in; het gaat de verkeerde kant op. Waar vorig jaar nog sprake was van een daling van het aantal ‘klanten’ bij de voedselbank, worden het er nu steeds meer. Nog verontrustender: De (oudere) mensen die al jaren aankloppen, gaan niet meer weg.Ze kunnen het in Almelo allemaal nu nog wel prima aan. Ganseman maakt zich vooral zorgen over de toekomst. “Het grootste probleem is de groep gepensioneerden die hier noodgedwongen nog steeds moet aankloppen.”
‘Alles wordt duurder’
Daarover later meer, eerst de cijfers. Waar een klein jaar geleden bij veel voedselbanken in Overijssel sprake was van een daling van het aantal ‘klanten’, stijgt het aantal mensen dat de voedselbank nodig heeft nu hard. In Almelo gaat het om een stijging van twintig procent, ten opzichte van vorig jaar. Landelijk stijgt het aantal klanten ook, al zijn de verschillen tussen voedselbanken groot.
Wij kunnen dit niet zelf oplossen
Henny Ganseman, voorzitter Voedselbank Almelo”Hoe dat komt, is eigenlijk nog een raadsel”, stelt Ganseman. “Natuurlijk zijn er redenen te bedenken, zoals de hoge energieprijzen. Alles wordt duurder. Ook de komst van Oekraïense vluchtelingen speelt een rol, want een aantal klopt hier aan. Maar we hebben nog geen goed beeld van de exacte redenen.
‘Gepensioneerden zitten klem’
Qua capaciteit is de toename van het aantal mensen dat in Almelo aanklopt nog geen probleem. “We hebben tijdens de coronacrisis hier flink uitgebreid met bijvoorbeeld een nieuwe koel- en vriesinstallatie. We kunnen het voorlopig nog prima aan. Maar ik begin mij steeds meer zorgen te maken over nieuwe groepen mensen die zich hier melden.”Hij doelt daarmee op gepensioneerden. “De regel is dat iemand hier maximaal drie jaar mag komen. In die drie jaar heb je de tijd om alles goed op de rit te krijgen om zo ook weer zelf boodschappen te kunnen doen. Dat kan omdat mensen weer werk vinden bijvoorbeeld. Maar we zien nu dat een grote groep 65-plussers hier al drie jaar rondloopt, of gaat rondlopen. En na die drie jaar nog steeds niet in staat is om ons te verlaten.”
Systeemfout
De reden? “Zij gaan niet meer aan het werk. En door de stijgende kosten hebben ze niet genoeg aan hun pensioentje. Ze zijn eigenlijk de dupe van een systeemfout, want ze kunnen niet meer uit het voedselbankprogramma. Er moet een oplossing voor komen.”Zo had Ganseman onlangs een medewerker van de gemeente aan de telefoon. “Of we alsjeblieft twee ouderen wilden blijven voorzien van voedselpakketten. Natuurlijk doen we dat dan, want we willen mensen helpen. Maar dat kan natuurlijk niet zo doorgaan.”Lees meer: Verwachte piek Overijsselse voedselbanken blijft uitVoor de oplossing ziet Ganseman een belangrijke rol voor de overheid. “Allereerst moeten we met z’n allen om de tafel om te bedenken hoe we dit gaan oplossen. Ik heb daar wel wat ideeën over, maar de overheid moet daarbij helpen. Wij kunnen dit niet zelf oplossen. Uiteindelijk moet de overheid voor deze groep mensen met een alternatief programma komen.”
Minder bevoorrading
Tot slot speelt er, naast de toename van het aantal klanten en de gepensioneerden die niet stoppen, nog een derde probleem. De bevoorrading door supermarkten. “We zien bij supermarkten dat zij steeds meer gebruik maken van dynamische prijsstelling. Producten die niet lang meer houdbaar zijn worden bijvoorbeeld goedkoper. Daarnaast zijn er ook veel initiatieven zoals TooGoodToGo, die producten voor een schijntje weggeven als de houdbaarheidsdatum bijna verloopt.”
We ontvangen minder producten van supermarkten
Dat klinkt goed, maar is in het nadeel van de voedselbanken. “Dat zijn producten die anders bij ons terecht waren gekomen. We merken dat we minder producten ontvangen, bijvoorbeeld artikelen die lang houdbaar zijn, zoals soep, koffie en pasta. De schappen bij ons zijn een stuk leger.”Voorlopig is er wat betreft bevoorrading nog geen man over boord, maar: “We zien het in andere regio’s al wel. Denk aan Groningen of delen van Amsterdam. Daar zijn voedselbanken die alleen nog maar ‘magere’ pakketten uit kunnen delen. We moeten dus echt werken aan een oplossing voor de uitdagingen die nu op tafel liggen.”