Coronavirus: belangrijke informatie voor onze klanten en bezoekers

Coronavirus update d.d. 22 maart 2020

Vanaf a.s. vrijdag 27 maart 2020 uitgifte van pakketten op alfabet van uw achternaam, klik hier voor de tijdssloten. Alle klanten hebben tevens dit document eergisteren meegekregen op papier. Kom zo mogelijk slechts met één persoon om het pakket op te halen.

Coronavirus update d.d. 16 maart 2020

Voedselbank Almelo houdt de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in de gaten en volgen de richtlijnen van het RIVM en de GGD. De gezondheid van onze klanten en vrijwilligers hebben vanzelfsprekend de hoogste prioriteit. Voedselbank Almelo neemt de nodige maatregelen om de continuïteit van de voedseluitgifte te waarborgen.

Naast de richtlijnen van de overheid heeft de Voedselbank Almelo de volgende aanvullende voorzorgsmaatregelen genomen: 

 • Onze vrijwilligers zijn goed geïnstrueerd over het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en worden op de hoogte gehouden van het actuele nieuws over corona.
 • De vrijwilligers zijn zich extra bewust van hygiëne. Zij wassen en/of ontsmetten regelmatig hun handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Wij gebruiken papieren zakdoekjes.
 • We geven elkaar maar even geen hand.
 • De handvatten van de winkelwagentjes worden steeds schoongemaakt, evenals de geplastificeerde kaartjes.
 • Om de risico’s van onze klanten en vrijwilligers te verminderen voeren wij een gedoseerd deurbeleid. Wij zien er op toe dat er niet teveel mensen tegelijk in de voedselbank aanwezig zijn.
 • Klanten wordt gevraagd om minstens 1,5 meter afstand te houden van elkaar en de vrijwilligers.
 • Wij vragen onze klanten om alleen of maximaal met zijn tweeën naar de Voedselbank te komen.

Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) is te vinden op de site van het RIVM: rivm.nl

Volg de updates op onze website of blijf op de hoogte via onze social media.

JT Autobekleding helpt de Voedselbank Almelo

Door intensief gebruik bleek een stoel in een van de wagens van de Voedselbank totaal versleten. JT Autobekleding was bereid om op korte termijn deze stoel te renoveren. Op basis van zijn maatschappelijke verbondenheid vond Tom Potijk het bovendien een mooi gebaar om dit zonder kosten uit te voeren, waarvoor wij hem bijzonder dankbaar zijn.

Avia Weghorst steunt de Voedselbank Almelo

In de voorgaande periode is de Voedselbank Almelo op zoek geweest naar een mogelijkheid om de brandstofkosten van het vervoer, 20% van de begroting, te verlagen. Daarom is aan Avia Weghorst gevraagd of men bereid is ‘iets bijzonders’ te doen voor de Voedselbank.

Op woensdag 4 maart tekenden namens Avia Weghorst Wendy Slot met Johan en Henny, namens het bestuur van de Voedselbank Almelo, een overeenkomst voor de levering van brandstof tegen een bijzonder tarief. Dit aanbod is tevens geldig voor alle Voedselbanken in het verzorgingsgebied van Avia Weghorst in noord- oost Nederland.

We willen Avia Weghorst hartelijk bedanken voor dit fantastische aanbod!

In Memoriam Henk Zielhuis

Op 10 april bereikte ons het trieste bericht dat onze voorzitter

Henk Zielhuis

Na een periode van ziekte is overleden

Hij was een warm, prettig en rechtvaardig mens een gewaardeerd collega waar alle vrijwilligers dol op waren.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en verdere familie.

klik hier voor het overlijdensbericht mensenlinq, en
Klik hier het nieuwsartikel op tubantia.

Samen voedsel inzamelen voor de Overijsselse voedselbanken

Duizenden mensen in Overijssel leven onder de armoedegrens, duizenden kinderen gaan dagelijks zonder eten naar school. Deze mensen zijn aangewezen op de hulp van de voedselbanken, en helaas worden het er elk jaar meer. Daarom komt RTV Oost net als vorig jaar opnieuw in actie! Van 7 tot en met 15 december 2018 gaan we weer zoveel mogelijk levensmiddelen inzamelen voor mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Doe je mee?

Producten doneren

Op ons boodschappenbriefje zie je welke producten nodig zijn. Je kunt ze kopen of afgeven bij één van de supermarkten die van 7 t/m 15 december inzamelpunt zijn. Om het nog makkelijker te maken kun je ook online een voedselpakket doneren.

Een actie organiseren
Wil je meer doen? Bedenk dan een leuke inzamelactie om zoveel mogelijk producten van het boodschappenbriefje in te zamelen. Steek je handen uit de mouwen en meld je actie bij ons aan door het actieformulier in te vullen. Wij geven jouw actie door aan de Voedselbank bij jou in de buurt en zij overleggen met jou hoe de producten bij hen terecht komen. RTV Oost vermeldt de actie op haar website en de leukste initiatieven volgen we ook graag op radio, tv of social media. Wil je jouw actie ondersteunen met een poster of banners op je website? Download dan hier je promotiepakket.

Als bedrijf doneren
Wil je als bedrijf de actie ondersteunen, maar vind je producten doneren te veel gedoe? Geen probleem!

Klik hier om online voedselpakketten te doneren.

Gered! Voedselbank Almelo kan voorlopig door

De Voedselbank Almelo hoeft de deuren niet te sluiten. De stichting is voorlopig gered. Deels door een gift van 30.000 euro, bijeengebracht door de Vrienden van ‘t Hookhoes tijdens de haringparty.

Hoe anders is die situatie enkele maanden geleden. Het bestuur vreest voor het voortbestaan. „De financiën waren dermate slecht dat we in het ergste geval begin juli de deuren hadden kunnen sluiten”, zegt penningmeester Johan van Loon. Met name bedrijven trekken de handen er vanaf. „De economie verbetert, dus denken mensen vaak dat armoede direct verdwijnt. Dat klopt helaas niet.”

Media-offensief

Door een waar media-offensief komen wel nieuwe donateurs bij en een bedrag van het Armoedefonds geeft wat lucht. De 30.000 euro van de Vrienden van ‘t Hookhoes zorgt ervoor dat de voedselbank niet volgende week dicht hoeft. „Al krijgen we dat bedrag niet in één keer. Ze maken ons drie jaar lang 10.000 euro over. Wat prachtig is. Maar donateurs blijven altijd nodig voor een stichting als de onze. Met één grote gift zo nu en dan redden we het niet, want onze kosten betaal je niet in één keer af. We moeten toch elk jaar zeker 40.000 euro ophoesten voor transport en overige kosten.”

Een grote gift is geweldig, maar daarmee redden we het niet. We moeten elk jaar 40.000 euro ophoesten

Johan van Loon

Vouchers

Wat de Voedselbank Almelo nodig heeft, is een structurele bijdrage. Ook daar lijken wat mogelijkheden te liggen, geeft Van Loon aan. „De gemeente Almelo wil voor de zomervakantie het vouchersysteem in de gemeenteraad behandelen. Als de gezinnen met kinderen vouchers inleveren voor de voedselpakketten, kunnen wij die declareren. Daarmee dekken we waarschijnlijk de helft van onze jaarlijkse kosten. Maar dan moet het systeem natuurlijk wel eerst gaan lopen. Zoals het er nu naar uitziet, moet er voor de zomer wel een akkoord liggen.”

Genoeg eten

Aan voedsel voor de gezinnen is overigens geen gebrek, benadrukt Van Loon. „Door allerlei afspraken met supermarkten krijgen we meer dan voldoende eten.” Lachend: „We vragen ons soms zelfs af of de mensen uit onze doelgroep het allemaal wel op krijgen.”

(Bron: Tubantia.nl/almelo)

Voedselbank Almelo blij verrast door Haringparty Hookhoes

De haringparty van het Hookhoes in Almelo heeft € 30.000 opgeleverd. De ondernemers in Almelo hebben de financiële noodkreet van de Voedselbank Almelo óók gehoord, waardoor er met dit bedrag 220 gezinnen worden behoed van acute nood.

Stichting Voedselbank Almelo wil voorkomen dat mensen die in financiële problemen verkeren, steeds verder in de problemen komen.

 

 

We zijn met spoed op zoek naar vrijwilligers voor onze moestuin!

Nu alles weer de grond uit schiet en er veel te oogsten is van het land, zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ons willen helpen met alle werkzaamheden op de moestuin.

Vindt u het fijn om buiten te werken en mee te helpen bij de teelt van mooie groenten? Kan jij een dagdeel per week helpen met oogsten, planten, zaaien, wieden en schoffelen? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligers@voedselbankalmelo.nl. Om te kunnen helpen heb je geen specifieke ervaring nodig. Wel verwachten we dat je zelfstandig kunt werken.

Voedselbank verruimt en verandert toelatingsnorm voor klanten

Per 1 januari 2018 veranderen de toelatingsnormen van de voedselbanken fors. Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7%. Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud minimum voorbeeld begrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket.
Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro.

Verhoging normbedrag
De normbedragen worden ook in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden wordt met 10 euro verhoogd tot € 130. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot € 85.

Het basisbedrag per huishouden : € 130
Het basisbedrag per persoon: € 85

Toelatingsnorm (in euro’s per maand) Per 1-1-2018 Per 1-1-2017
1-persoon € 215 (130+85) € 200
2 volwassenen € 300 (130+2*85) € 280
1 volwassene en 1 kind € 300 (130+2*85) € 280
1 volwassene en 2 kinderen € 385 (130+3*85) € 360
2 volwassenen en 2 kinderen € 470 (130+ 4*85) € 440
1 volwassene en 3 kinderen € 470 (130 + 4*85) € 440
etc.

 

Gebruik Nibud cijfers

De voedselbanken hebben de Nibud voorbeeldbegrotingen gebruikt bij het bepalen van de toelatingsnormen van het de voedselbanken. Ze willen hiermee duidelijk zichtbaar maken hoe zij tot toelatingscriteria komen. De voedselbanken hebben een eigen berekening gemaakt op basis van de uitgavencijfers die het Nibud gebruikt in deze Nibud voorbeeldbegrotingen.

Als gevolg hiervan wordt rekening gehouden met meer uitgaven posten (tot € 79) dan voorheen.

Per saldo leiden beide wijzigingen tot een verruiming van € 94 voor eenpersoons huishouden (oplopend met 5 euro per extra persoon in een huishouden).
De voedselbanken verruimen deze norm nu ze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten dientengevolge meer voedsel doneren dat anders weggegooid zou worden.

In het eerste kwartaal inventariseren de voedselbanken hoeveel klanten in 2017 geholpen werden. Een persbericht hierover wordt eind februari  2018 verwacht.

————————————————————————————————————————–

Over Voedselbank Almelo

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om hun klanten van eten te kunnen voorzien, werken ze samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen ze er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van hun klanten te vergroten, werken de voedselbanken samen met lokale organisaties die hun klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

Uitgangspunten bij de toekenning van een voedselpakket zijn:

 • Onze hulp is noodhulp en onze pakketten zijn een aanvulling op datgene wat

onze klanten zelf kunnen doen.

 • Van onze klanten wordt verwacht, dat zij op enige termijn zullen meewerken

aan het vinden van oplossing voor hun financiële probleem. We noemen dat:

“Geen pakket zonder traject”.

Website: www.voedselbankalmelo.nl
Contactpersoon voor meer informatie:

Ina Smit, coördinator intake te bereiken via intake@voedselbankalmelo.nl of 06 24920749